Oto Ekspertiz Nedir? Neden Oto Ekspertiz Yapmalıyım

Otomotiv alanında uzman görüşü alma anlamına gelen oto ekspertiz, teknik ve estetik açıdan araçların değerlendirilmesi için kullanılıyor.


Oto Ekspertiz Nedir? Neden Oto Ekspertiz Yapmalıyım

Oto Ekspertiz Nedir? Neden Oto Ekspertiz Yapmalıyım!

Otomotiv alanında uzman görüşü alma anlamına gelen oto ekspertiz, teknik ve estetik açıdan araçların değerlendirilmesi için kullanılıyor. Özellikle ikinci el araç alımında hayati önem taşıyan oto ekspertiz işleminde araç içindeki teknik aksam, cihaz ve ekipmanlar profesyoneller tarafından detaylıca incelenip raporlanıyor. 

Oto Ekspertiz Yaptırırken Neler Önemlidir?

Mekanik Oto Ekspertiz yaptırdığınız firma size motorun % bilgisini veriyorsa buna pek tamah etmeyin. Çünkü test tekerlekten yapılır, motor gücü ise krank çıkışından alınır, firmaların çoğunda kalibrasyon da atlanmaktadır. Amortisör test ve fren yanal kayma değerleri çok önemli olmakla beraber, kimi firmalar ellerindeki cihaz çıktılarını bile doğru yorumlayamamaktadır.  

Araçta duman atma ve duman renginden teşhis koyabilme , soğutma sisteminde kaçak , motor , şanzıman ve arkadan çekişli araçlarda  yağ kaçağı , soğutma suyunda kaynatma olup olmadığının kontrolü, motor kapağından üfleme miktarı ve yorumlanması önem arzeder. Ön takımdaki boşluklar, lastiklerin ve balataların durumu önemli olsa da 2. el araç aldığımızı unutmamalıyız, bugün alıcı olabiliriz ama yarın da satıcı olacağız, empati kuralım. 

Kaporta boya oto ekspertizi işin en önemli merhalesidir.  Boya mı, değişim mi , rengi rengine sökme parça mı,  yan sanayi parça mı? İşte bunlara cevap verebilmek çok önemli. Önden mutlaka sorun , boyayı kontrol etmek için ufak da olsa kazıma yapıyorlarsa orayı hemen terk edin. Yaptırdığınız Oto Ekspertizde tampon gibi plastik parçalardaki değişim boyaya fazla takılmamanızı öneririz, esasında aracı alan tarafından fiyatı düşürmeye bahane ediliyor olsa da fiyata etkisi olmayan işlemdir. 

Araç Ekspertiz Avantajları Nelerdir?

Oto ekspertiz işlemleri sırasında uzmanlar sıradan kullanıcıların göremeyeceği veya ciddiyetini ayırt edemeyeceği pek çok sorunu tespit edebiliyor. Aracın hasar geçmişini, kaza sonrası değişen parçaları, orijinal olan veya olmayan aksamı müstakbel alıcıya bildiren araç ekspertiz raporu, yazılı veya bilgi sunumu şeklinde kullanıcıya ulaştırılabiliyor.

Oto ekspertiz raporu, "temiz", "hasarsız", "az kullanılmış" gibi satıcı tarafından verilen bilgilerin teyidi için gerekli görülüyor. Satıcı için verdiği bilgilerin güvencesi olan ve satış işlemlerinden sonra oluşabilecek sorunlar karşısında satıcıyı da koruyacak olan rapor, alıcının ise araca yapacağı masrafın aracın değerini karşılayıp karşılamadığını öngörüyor. 

Oto Ekspertiz Hizmeti Neleri Kapsıyor? 

Oto ekspertiz aracın kilometre ve hasar geçmişini tespit ediyor. 10 yaşa kadar ikinci el otomobil alımında önerilen ekspertiz işlemlerinde aracın yıpranma durumu fiyat aralığının belirlenmesine yardımcı oluyor. Öncelikle aracın tramer, pert ve kaza kaydı olup olmadığı kontrol ediliyor. Oto test gerçekleştiriliyor ve teknik yeterlilik uzmanlarca puanlanıyor. Hasar kaydı olmamasına rağmen ağır hasarı veya değiştirilen parçaları olan araçlar bu testlerle belirleniyor. Temiz görünen ancak yıpranmış olan, sorunları kamufle edilen arabaların her türlü problemi uzman görüşü ile ortaya çıkıyor. 

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılıyor? Ekspertiz Aşamaları Nelerdir

Uzman bir ekspertiz işleminde birçok teknik cihaz kullanılıyor. İlk olarak motor teste alınarak durumu belirleniyor. Bilgisayar ve uzman görüşü ile boya, kaporta, parça ve hasar durumları hakkında rapor hazırlanıyor. Aracın mekanik yetkinliği ile kaporta ve boya gibi estetik durumu için görüş belirten uzmanların farklı olması öneriliyor. Alanında uzman olan ustaların görüşlerinin ardından DYNO kontrolü, yol simülasyonu, motor gücü, sürtünme kayıpları, tork, şanzıman aralık ve tekerlek gücü ölçümü inceleniyor. El freni testi ile aracın güvenlik sorunu olup olmadığı tespit edilirken, frenleme ölçümleri titizlikle gerçekleştiriliyor.  

Ekspertiz Ücretleri Ekspertiz Nasıl Ücretlendirilir

Araç expertiz ücreti, raporu verecek firmaya, ekspertiz kapsamına, araç özelliklerine ve kişinin taleplerine göre değişiklik gösterebiliyor. Tam teşekküllü raporlama alım ve satım işlemlerinde önerilirken, kişilerin ek ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak işlem paketleri genişletilebiliyor. Ekspertiz ücretleri belirlenirken müşteriler kalem kalem giderleri ve işlem bedellerini öğrenebiliyor. Rapor detayları, sunum şekli, görüş bildirecek uzman sayısı, uzmanların ve teknik aksamın yetkinliği fiyat değişikliklerini gerekçelendiriyor. Her ihtiyaca, bütçe ve araca uygun bir alternatif bulunabiliyor.